gespecialiseerd
home
manicure
voetmassage
gespecialiseerd
voetverzorging

Dementie en voetverzorging

Mensen met dementie zijn vaak voortdurend aan het lopen. De sterke behoefte alsmaar 'onderweg' te zijn, veroorzaakt pijn aan de voeten. Pijn die genegeerd of niet gevoeld wordt. De demente oudere geeft niet of nauwelijks aan dat er 'problemen' zijn.

In de loop van een mensenleven zakt de voet door. Daardoor wordt de voet langer en breder. Bij een beperkte bewegingsruimte van de voet, bijvoorbeeld door slecht passend schoeisel, te strak zittende kousen of sokken, ontstaan al snel pijnlijke voeten door ingroeiende nagels, likdoorns of overmatige eeltvorming. Preventief en frequent verzorgen van de voeten door een pedicure voorkomt voetklachten. Bovendien worden onnodig lange behandelingen vermeden. Reacties van deze groep mensen op een behandeling zijn niet altijd voorspelbaar. Een korte behandeltijd verdient de voorkeur. Ook voor demente mensen die bedlegerig zijn of de hele dag in een rolstoel zitten, is regelmatige voetverzorging van groot belang. Voetklachten bij deze mensen zijn voornamelijk: oedeemvorming en circulatiestoornissen die ontstekingsreacties kunnen geven aan de voet en/of het onderbeen. Behalve het verzorgen van de nagels heeft de voetverzorger hier een signalerende functie voor de verpleging.

Een Een goed overleg met de verpleging of verzorging is voor de pedicure van essentieel belang. Enerzijds geeft de pedicure adviezen over preventieve maatregelen bij voetklachten. Anderzijds kan de verpleging of verzorging de nodige informatie of hulp geven om de behandeling zo goed mogelijk te laten verlopen.

provoet logo